Szekér Építész és Belsőépítész Stúdió

interjú Szekér Ferenc építésszel az OKTOGON 99. számában

Balatonfűzfőn – a legrégebbi vitorlás kikötő területén- jelentős fejlesztésekre készül a tulajdonos. A szakhatósági egyeztetések és a helyszíni országos tervtanács után a szükséges szabályozási tervvel kapcsolatos önkormányzati döntések megszülettek. Milyen jellegű beruházás várható?

A fejlesztéssel szeretnénk elérni, hogy Balatonfűzfő egy olyan projekttel gazdagodjon, amely képes megváltoztatni a városról eddig alkotott nem túl pozitív sztereotípiákat. A beruházás egyik legfontosabb koncepciója a természeti és épített környezet harmóniájának megtartása úgy, hogy közben a Balaton partján egy jelkép értékű létesítmény jöjjön létre.

Az Önkormányzattal karöltve, városrendezési szempontból egyfelől a helyszíni adottságok figyelembevételével, a Balaton part-menti területeinek sűrű, magáncélú beépítéseit kicsit feloldva, városi – közösségi területek kialakítását, természet közeli ősfás park, ökológiai bemutató területek létrehozását tartottuk fontosnak. Másfelől a pihenést, rekreációt, sportot szolgáló épített környezet kialakítását, amelyben a víz-közeli élmény maximális biztosítását tartottuk szem előtt.

 

A „Lagúna” projekt több üteme közül az első megvalósításra váró elem a kikötő bal partjára tervezett apartmanház és rekreációs épület tömbje. Mit lehet tudni az épületről?

A tervezésénél alapvető szempont volt a megfelelő tájolás, valamint a nyugodt, kellemes, zöld táj és a közvetlen szomszédságban található vitorlás kikötő adta lehetőségek kihasználása. Formailag három, egymástól elkülönülő részből áll a tömeg, amelyeket külön funkcionális egységekként is kezelünk.

A Balatonhoz közelebb található déli épületrészben kaptak helyet az üdülő apartmanok, kikötői oldal felé szervezett bejárattal, és lépcsőzetes tömegformálást mutató nyugati homlokzattal. A földszinti apartmanok közvetlen kertkapcsolattal, emeletiek terasszal rendelkeznek. Valamennyi apartman kilátással rendelkezik a Balatonra így biztosítjuk a békés, nyugodt pihenést.

A középső kétszintes épületrész egyrészt a kikötőt használó vitorlások vizesblokkjait rejti, másrészt az épület lakóinak nyújt lehetőséget az aktívabb pihenésre, szaunákkal, infraszaunával, napozóterasszal.

A fenti két tömb találkozásánál – a gyalogos híd tengelyére szervezve – helyeztük el a létesítmény recepcióját, amely az egész létesítmény felügyeletét ellátja.

A harmadik, északi épületrészben a horgászok eszköztároló helyiségei és az épületgépészet kaptak helyet.

 

A projekt szíve és fő attrakciója, a második ütem részeként megálmodott ún. „lagúna tó”. A tervek szerint a kikötő keleti oldalán egy 12000 m2 alapterületű belső tó kerülne kialakításra, amely egyedülálló a Balaton partjainál.

Valóban. A tervezés során a második ütemben egy nagyléptékű, izgalmas koncepciót dolgoztunk ki. Ennek lényege, hogy egy igazán különleges és egyedülálló komplexumot hozzunk létre Magyarország legnagyobb tava mellett. A mesterségesen kialakított tó méretei alapján alkalmas vitorlás hajókkal való közlekedésre. A parton elhelyezett 35 villa így közvetlen nagyhajós vitorláskikötő hellyel rendelkezik. Ez véleményünk szerint olyan különleges, amely mindenképpen vonzóvá és élhetővé teszi az elképzelést, hiszen ki ne szeretne kikötni a saját háza előtt? Természetesen további szolgáltatásokat is tervezünk a keleti parton, ezek: egy nagyméretű wellness központ, szálloda és strand stb.. Az épületeket egységesen letisztult formavilág és anyaghasználat jellemzi.

BS Fűzfő Kft.
Szekér Ferenc, SZ-B Bt  http://www.szbbt.hu/web/hu/
Liptovszky és Társa Mérnöki Iroda Bt., Liptovszky Gábor
RELIPLAN HVAC KFT. Farkas Tamás
PROVILL Kft. Kovács György, Ivanics Zoltán
Pagony Táj és Kertépítész Iroda Kft., Vince Attila
VÁROS és HÁZ Bt., Bárdosi György, Bárdosi Andrea
Közlekedés Kft., Borsos Ferenc